KUCHAŘ – ČÍŠNÍK 65–51–H/01
Tříletý učební obor pro žáky s ukončenou povinnou školní docházkou – denní studium.
Podívejte se na naše video zde
Praxe:
- probíhá ve školní kuchyni, jídelně, laboratorní kuchyni a učebnách stolničení pod vedením učitelů odborného výcviku
- v naší školní jídelně vaří a obsluhují přímo žáci. Posilujeme tím školní kolektiv a zároveň dáváme žákům možnost vyzkoušet si přímý kontakt se zákazníkem
- od poloviny druhého ročníku probíhá také ve vybraných provozovnách pod vedením instruktorů z řad profesionálů (Pivovar Kamenice, Resort Svatá Kateřina, Restaurace na Čtyrce, Bistro Patro, Hotel Farma Poříčí a další)
- žáci se podílí na velkých gastronomických akcích (svatby, rauty, akce formu cateringu)
- možnost individuálního odborného výcviku v místě bydliště od poloviny druhého ročníku
Mohlo by vás zajímat:
- od 2. ročníku dostávají žáci měsíční odměny za produktivní práci (500,- až 1500,- Kč/ měsíc)
- dále mohou získat žáci školní prospěchové stipendium (500,- až 1.000,- Kč za pololetí)
Výstupy:
- závěrečná zkouška s výučním listem, vysvědčení o závěrečné zkoušce
- možnost absolvovat certifikované kurzy (např. barmanský, studené kuchyně, baristický, carvingový – vyřezávání do ovoce a zeleniny)
Uplatnění:
- kuchař v restauracích, hotelových a školních kuchyních
- číšník, someliér v gastronomických provozech
- barman, barista, specialista pro studenou kuchyni
Další studium:
- dvouleté denní nástavbové studium Podnikání zakončené maturitní zkouškou
Přijímací řízení:
- o přijetí rozhodne ředitel školy na základě studijních výsledků ze základní školy, zdravotních předpokladů k vykonávání povolání.
Učební plán:
Kuchař - číšník - učební plán v PDF
Profil absolventa:
- ovládá přípravu běžného sortimentu jídel teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků a teplých nápojů dle platných receptur
- ovládá techniku a pravidla obsluhy, zná gastronomická pravidla
- dovede sestavit jídelní a nápojový lístek podle gastronomických pravidel
- je schopen poskytnout informace o podávaných jídlech a nápojích, komunikovat s hostem i v cizím jazyce
- získá organizační schopnosti a dokáže jednat s lidmi a baví ho práce s lidmi
- ovládá techniku skladování a ošetřování potravin a nápojů, evidenci a pohyb zboží