Uvařte si kuře se studenty Hotelové školy

Tento týden proběhlo ve VOŠ a Střední škole hotelové SČMSD Pelhřimov školní kolo v přípravě pokrmů z drůbeže. Zadání bylo jasné: Rychlý moderní pokrm z kuřecího masa.

Studentky a studenti 1. a 2. ročníku soutěžili ve dvojicích, připravovali pokrm na tři porce včetně přílohy a servisu v časovém limitu 90 minut.

Studenti 2. ročníku připravili: Zadělávané kuře s domácími nudlemi, Kuřecí prsa po Šumavsku s hříbky a rýží, Soté z kuřecího masa s pórkem a kari rýží, Jarní kuře s pažitkovými bramborami a konečně i vítězný pokrm pondělního klání – Kuřecí stehna na zázvoru s pečenými bramborami. (recept viz níže).

Komisi, ve které zasedli ředitel školy Mgr. Libor Capák, třídní učitelka Mgr. Jarmila Čekalová a učitelky odborných předmětů Mgr. Jaroslava Dvořáková a pí Dobromila Picková, chutnal nejlépe pokrm dvojice ve složení Marie Švecová a Kristýna Brožová, i když podle jejich názoru mohlo být zázvoru ještě trochu více. „Druháci“ si v soutěži počínali dobře, přestože kvůli lehké nervozitě a menší zkušenosti s organizací práce bylo ve školní cvičné kuchyni chvílemi trochu hlučno.

Další den se do klání o nejlepší pokrm z drůbeže zapojili i studenti 1. ročníku. Tentokrát byl v kuchyni až nezvyklý klid. Studenti měli asi i větší obavy, protože jejich zkušenosti s přípravou pokrmů jsou samozřejmě menší. Ukázalo se však, že jejich strach byl zbytečný a že i jim se podařilo připravit několik chutných pokrmů. Byly to zejména Perkelt z kuřat s karlovarskými knedlíky, Kuřecí prsíčka s jablky a pečené brambory a Primátorský řízek s bramborovou kaší. V soutěži zvítězil tentokrát tým chlapců ve složení František Bína, Tomáš Fára a Václav Novotný s pokrmem Maminčino kuře s domácími nudlemi. Jak už název napovídá, jedná se o pokrm, který vychází z tradic naší gastronomie a k té je dobré se neustále vracet.                                                                                                                                

Obměněná porota v čele se zástupcem ředitele Mgr. Ondřejem Carvou, který je zároveň třídním učitelem 1. ročníku, byla opět spokojena. Z výsledků svých svěřenců měla radost i pí Dobromila Picková, která oba ročníky v hodinách Techniky přípravy pokrmů připravuje. Studenti s radostí slíbili, že pokrm, se kterým soutěžili, připraví při nejbližší příležitosti také doma, protože je potřeba se pochlubit i rodičům.

Studenti v Hotelové škole Pelhřimov se opravdu nenudí. Mají za sebou sportovní den, maturitní ples 4. ročníku, pravidelně odjíždějí na praxe v tuzemsku i do zahraničí a v měsíci březnu je čeká lyžařský výcvik, barmanský kurz a kurz studené kuchyně. Ještě že si odpočinou o jarních prázdninách.

Vítězný recept z 1. dne - Kuřecí stehna na zázvoru s pečenými bramborami

600 g kuřecích stehen
75 g tuku
50 g cibule
25 g hladké mouky
150 g smetany
 sůl, zázvor, pepř, vývar na podlévání

Kuřecí stehna osolíme, opepříme a opečeme na tuku. Opečená stehna vyjmeme, na tuku do zlatova osmažíme drobně nakrájenou cibulku, přidáme mletý zázvor, zalijeme vývarem a na připravený základ vložíme kuřecí stehna. Dusíme za občasného podlévání vývarem a polévání vlastní šťávou. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme smetanou a provaříme. Omáčku přecedíme na připravené porce kuřete.

Podáváme s opečenými bramborami nebo s rýží.

Vítězný recept z druhého soutěžního dne - Maminčino kuře s domácími nudlemi

450 g očištěného kuřete
300 g těstovin
200 ml vody
100 g vepřových jater
60 g cibule a 60 g žampiónů
30 g slaniny, 30 g másla a 60 g tuku
sůl podle chuti

Kuře opláchneme, osolíme na povrchu i uvnitř, vložíme do pekáče, přidáme máslo a slaninu, zalijeme trochou vody. Upečeme do zlatova a vyjmeme je ze šťávy. Domácí těstoviny vysypeme do pekáče s výpekem z kuřat. Drobně nakrájenou cibulku zpěníme na tuku, přidáme nakrájená játra, krátce opečeme, přidáme na plátky nakrájené očištěné žampióny a vše podusíme.

Směs smícháme v pekáči s vařenými těstovinami a ještě krátce propečeme. Dozdobíme a servírujeme.